Türkiye İş Bankası, Mart 2025 itibarıyla aktif büyüklüğünü bir önceki yıl sonuna göre %10,6 artırarak 3,7 trilyon TL’ye çıkardı. Böylece banka, özel sektör bankaları arasındaki lider konumunu ulaştı. Aynı dönemde bankanın nakdi kredi hacmi 1,8 trilyon TL, gayrinakdi kredi hacmi ise 655,3 milyar TL’ye ulaştı. Böylece ekonomiye sağlanan toplam kaynak 2,5 trilyon TL’ye yükseldi.
İş Bankası, yaygın hizmet ağı ve dijital kanallarıyla müşteri sayısını 25 milyona çıkardı. Banka, 2025’in ilk çeyreğinde mevduat hacmini de %14,8 oranında artırarak 2,4 trilyon TL’ye ulaştırdı. Yılın ilk üç ayında 12,4 milyar TL net kâr elde eden İş Bankası’nın özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar TL’ye, sermaye yeterliliği oranı ise %17’ye ulaştı.
Ayrıca banka yılın ilk üç ayında yurt dışından toplamda 2 milyar doları aşan finansman sağladı. Nisan ayında da Fransız Kalkınma Ajansı’nın özel sektör kolu Proparco ile 100 milyon euro tutarında bir kredi anlaşması imzalayan banka, bu kaynakla hem iklim finansmanı hem de KOBİ desteklerini artırmayı hedefliyor.
Genel Müdür Hakan Aran, KOBİ’lere ve ihracatçılara verdikleri desteğin altını çizerek:
“Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız 2023 yı lsonuna kıyasla 2,2 puan artışla %21,9’a, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla %22,7’ye yükseldi. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla %29,6’a çıkardık.”
Dijital bankacılık ve teknoloji girişimlerine destek büyüyor
Bankanın dijital kanallar üzerinden sağlanan tasarruf mevduatının %89,6’sı ve ihtiyaç kredilerinin %91’i bu platformlar aracılığıyla gerçekleşti. İşCep, iki yıl üst üste Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildi. Bankanın dijital müşteri sayısı 16,4 milyona ulaştı.
Ayrıca 2017’den bu yana Workup Girişimcilik Programı ile teknoloji odaklı girişimleri destekleyen İş Bankası, 2023’te Yapay Zeka Fabrikası’nı devreye aldı. Şu ana kadar 203 girişim mezun oldu. İş Grubu’nun ABD ve Hollanda’daki yatırımlarıyla birlikte girişimcilik ekosistemine yapılan toplam yatırım tutarı ise 400 milyon dolara yaklaştı.