Solana ağı, kısa bir süreliğine Ethereum’u staking değeri açısından geride bırakarak sektörde yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Bu gelişme Solana için gerçekten boğa işareti mi yoksa endişe verici bir durum mu?
Solana’nın staking değeri Ethereum’u geçti
Blok zincir verilerine göre, Solana ağı üzerinde şu anda 505.938 benzersiz cüzdandan toplam 53,9 milyar dolar değerinde SOL stake edilmiş durumda ve bu stake sahipleri yıllık %8,31 oranında getiri sağlıyor. Bu rakam, dün Ethereum’un 34,7 milyon stake edilmiş ETH tokeni ile ulaştığı 53,93 milyar dolarlık staking piyasa değerini kısa süreliğine de olsa geçti. CoinGecko verilerine göre, bu değişimde SOL fiyatının ETH karşısında gösterdiği güçlü performans da etkili oldu. 12 Haziran 2023’ten bu yana SOL/ETH oranı yaklaşık on kat artarak 0,0088’den 0,0866’ya yükseldi.
Yüksek getiri, Solana DeFi’ini zayıflatıyor mu?
Solana’daki %8,31’lik staking getiri oranı ağ seviyesinde “risksiz” olarak görülüyor olsa da bazı uzmanlara göre kullanıcıların DeFi faaliyetlerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Builda Protocol geliştiricisi JC, “Solana’nın piyasa değerinin %65’inin stake edilmesi, tokenin başka bir kullanımının kalmadığı anlamına geliyor ve bu aslında olumsuz bir sinyal.” yorumunda bulundu. DefiLlama verilerine göre Ethereum’da 21,5 milyar dolar değerinde likit stake edilmiş ETH varken, Solana’da bu rakam sadece 7,22 milyar dolar. Ayrıca Ethereum, toplam kilitli DeFi değeri açısından 50,4 milyar dolar ile açık ara öndeyken, Solana yalnızca 8,85 milyar dolarlık bir değere sahip.
Staking güvenliği tartışmaları ve slashing eleştirileri
Solana staking sisteminin güvenliği de eleştirilerin merkezinde. Ethereum araştırmacısı Dankrad Feist, “Slashing mekanizması olmayan bir sistemde stake etmek ne kadar anlamlı olabilir? Tehlikede olan ne?” diyerek Solana’nın ekonomik güvenliğinin oldukça düşük olduğunu savundu. Solana Labs ise slashing mekanizmasının mümkün olduğunu fakat otomatik çalışmadığını ve sadece tüm ağ yeniden başlatıldığında kötü niyetli aktörlerin cezalandırılabildiğini belirtti. Multicoin Capital’den Kyle Samani, yıl içinde daha kapsamlı bir slashing sisteminin devreye gireceğini açıkladı. CEO Anatoly Yakovenko ise “korelasyonlu slashing” adını verdikleri, hatalı davranan doğrulayıcıların stake oranlarının kare farkı kadar ceza alacağı bir sistemi savunuyor.
Ethereum’da staking merkeziyet sorunu da gündemde
Ethereum tarafında ise staking sisteminin merkeziyetsizleştirilmesi üzerine yoğun bir tartışma sürüyor. 32 ETH (yaklaşık 50.750 dolar) gibi yüksek bir minimum stake gerekliliği, birçok kullanıcıyı likit staking protokollerine yönlendiriyor. Bu durum da Lido’nun Ethereum’daki likit staking piyasasının %88’ini ele geçirmesiyle birlikte merkeziyet endişelerini artırıyor.