Ripple ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında yıllardır süren davada yeni bir gelişme yaşandı. New York Güney Bölgesi Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres, tarafların birlikte sunduğu “gösterge niteliğinde karar” talebini usulen reddetti. Bu karar, tarafların varılan anlaşmaya dayanarak mahkemeye sundukları uzlaşma teklifinin resmi olarak uygulanmasını geciktirecek gibi görünüyor.
SEC ve Ripple, Ağustos 2024’te verilen nihai karar sonrasında temyize gitmişti. Geçtiğimiz hafta ise her iki taraf, daha önce verilen 125 milyon dolarlık cezanın 50 milyon dolara indirilmesi ve Ripple’a uygulanan tedbir kararının kaldırılması için bir uzlaşma hazırlamış ve mahkemeden bu uzlaşmaya dair görüş belirtmesini istemişti.
Yargıç Analisa Torres, bu tür bir karar değişikliğinin yalnızca olağanüstü koşullarda mümkün olabileceğini belirterek tarafların sunduğu dilekçeyi yetersiz buldu.
Bu dava XRP tokenlarının menkul kıymet olup olmadığına dair tartışmaları ve daha geniş anlamda kripto varlıkların ABD’de nasıl sınıflandırılacağını belirleyecek davalardan biri olarak öne çıkıyor. 2020’de açılan davada SEC, Ripple’ı kayıt dışı menkul kıymet satışı yapmakla suçlamıştı. Ancak 2024 sonrası göreve gelen ve kriptoya daha ılımlı yaklaşan Trump yönetimi altındaki SEC, bu tutumunu yumuşattı. Komisyon, yıl içinde Coinbase ve Kraken gibi büyük oyunculara yönelik davaları da geri çekmişti. Bu da Ripple davasının yeni bir dönemece girebileceğini düşündürüyordu.
XRP fiyatı ise mahkeme kararının ardından yüzde 6 değer kaybederek 2,43 dolara kadar geriledi. Analistler davadaki belirsizliğin XRP fiyatı üzerindeki etkisinin sürebileceğini belirtiyor.