İngiltere Merkez Bankası (BoE), uzun süredir gündemde olan “dijital pound” yani merkez bankası destekli dijital para birimi (CBDC) projesini askıya alma ihtimalini değerlendiriyor. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre banka içinde bu konuda giderek artan bir şüphecilik söz konusu. Projenin gerekliliği ve toplumsal faydası konusunda ikna edici bir argüman oluşturulamadığı ifade ediliyor.
Andrew Bailey: “Başarılı bir özel sektör varken neden yeni bir para?”
BoE Başkanı Andrew Bailey, geçtiğimiz günlerde İngiltere Parlamentosu’ndaki Maliye Komitesi’ne verdiği ifadede dijital pound ihtiyacına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bailey, özel sektörün halihazırda başarılı ödeme sistemleri geliştirdiğine dikkat çekerek, “Eğer özel sektör bunu başarıyla yapabiliyorsa, neden yeni bir para birimi yaratalım? Bu konuda çok ikna olmam gerekir.” ifadelerini kullandı. Bailey’e göre asıl öncelik, özel sektörün geliştirdiği teknolojilere alan açmak ve bu inovasyonları düzenleyici çerçevede desteklemek olabilir.
Kamuoyu şüpheli, özel sektör öne çıkıyor
BoE’nin daha önce 2023 yılında yayınladığı bir değerlendirme raporunda dijital pound’un “muhtemelen gerekli olacağı” belirtilmiş olsa da son gelişmeler, bu görüşten geri adım atıldığına işaret ediyor. Banka yetkilileri, dijital pound konusunda kamuoyundan gelen 50.000’i aşkın geri bildirimin büyük çoğunluğunun eleştirel olduğunu vurguluyor. En sık dile getirilen kaygılar arasında, kullanıcıların mahremiyet haklarının ihlali ve devletin bireysel harcamaları takip etme potansiyeli öne çıkıyor.
Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası, özel sektörün geliştirdiği stablecoinlere ve tokenlaştırılmış mevduat çözümlerine daha açık bir yaklaşım sergiliyor. Banka finansal inovasyonların önünü kesmek yerine, onları belirli sınırlar ve düzenlemeler dahilinde teşvik etme taraftarı.
Küresel CBDC trendine mesafeli duruş
İngiltere’nin bu tavrı, dünya genelindeki merkez bankalarının dijital para projelerine olan ilgisinde yaşanan genel bir yavaşlamayla da örtüşüyor. Atlantic Council verilerine göre şu ana kadar yalnızca üç ülke (Bahamalar, Jamaika, Nijerya) resmi olarak bir CBDC piyasaya sürdü. 49 ülke pilot aşamada, 20 ülke geliştirme, 36 ülke ise araştırma aşamasında bulunuyor. Buna rağmen projelerin çoğu ya yavaşlatıldı ya da ertelendi. BoE’nin yaklaşımı da bu duraksamaya katıldığını gösteriyor.