Güney Kore’nin Demokratik Parti lideri ve başkan adayı Lee Jae-myung, sermaye çıkışlarını önlemek ve ulusal finansal egemenliği güçlendirmek amacıyla Kore wonuna endeksli bir stablecoin oluşturulmasını önerdi.
The Korea Herald’ın haberine göre, yakın zamanda düzenlenen bir politika tartışmasında konuşan Lee, won tabanlı bir stablecoin’in, Güney Kore’nin servetini yurt içinde tutmasına olanak sağlayacağını ve USDT ile USDC gibi yabancı dijital varlıklara olan bağımlılığı azaltacağını savundu.
Mevcut Güney Kore yasaları, yerli stablecoin ihraç edilmesini yasakladığı için yerel kripto para borsaları ABD doları bazlı alternatiflere yönelmek zorunda kalıyor. Bir rapora göre, ocak-mart ayları arasında ülkedeki kripto para borsalarından 56,8 trilyon won (40,8 milyar dolar) değerinde varlık çıkışı yaşandı ve bu çıkışların neredeyse yarısı yabancı stablecoin’lerle bağlantılıydı.
“Ulusal servetin yurt dışına sızmasını önlemek için won destekli bir stablecoin piyasası kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullanan Lee, bu önerinin dijital varlıklar konusundaki daha geniş stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Bu strateji, spot kripto para borsa yatırım fonlarının (ETF) yasallaştırılmasını da içeriyor.
Lee gibi, rakibi olan Halkın Gücü Partisi’nden Kim Moon-soo da spot kripto ETF’lerinin devreye alınmasını destekleyeceğini taahhüt etti. Ayrıca, Lee’nin kampanyası fiyat istikrarı kriterleri sağlandığında Ulusal Emeklilik Fonu ve diğer kurumsal yatırımcıların kripto para piyasalarına yatırım yapabilmesini savunuyor. Bu hedef doğrultusunda Lee, entegre bir izleme sistemi kurulmasını ve işlem ücretlerinin düşürülmesini önererek, kripto para işlemlerinin devlet gözetiminde daha erişilebilir hale getirilmesini planlıyor.
Ancak stablecoin önerisi bazı ekonomistler arasında endişe yarattı. Kore Sermaye Piyasası Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Shin Bo-sung, stablecoin’lerin para arzını şişirebileceği ve para politikası kontrolünü özel ihraççılara kaydırabileceği uyarısında bulundu.
13 Mayıs’ta Güney Kore Demokratik Partisi, kripto para politikaları geliştirmek ve sektörel büyümeyi desteklemek amacıyla bir Dijital Varlık Komitesi kurdu. Ulusal Meclis Üyeleri Salonu’nda ilk toplantısını gerçekleştiren komite, düzenleyici belirsizliklerin giderilmesi ve stablecoin gibi konuların ele alınmasının önemine dikkat çekti. Yeni komite, daha önce 2024 sonunda başlatılan Sanal Varlık Komitesi ve 2022’de kurulan kamu-özel sektör kripto para çalışma grubunun da aralarında bulunduğu benzer yapılarla birlikte faaliyet gösterecek. Bu girişimlerin tamamı Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından hayata geçirildi.
Demokratik Parti ayrıca, kripto paralar ve stablecoin’ler için yasal çerçeve oluşturacak olan Dijital Varlık Temel Yasası’nı sunmaya hazırlanıyor. Yasa tasarısı, ihraççıların en az 50 milyar won rezerv tutmasını ve FSC’den onay almasını zorunlu kılacak.