Florida Başsavcısı James Uthmeier, kripto yatırımları alanında “en düşük maliyetli platform” olduğunu öne süren Robinhood’a yönelik bir soruşturma başlattı. Uthmeier, şirketin bu iddialarının tüketiciyi yanıltıcı olduğunu savunarak Robinhood’un Florida’nın Haksız ve Aldatıcı Ticaret Uygulamaları Yasası’nı ihlal ettiğini belirtti. Soruşturma kapsamında şirkete belgeleri teslim etmesi için bir celp gönderildi.
“Tüketiciler, kripto işlemlerinde şeffaflık hakkına sahip”
Başsavcı Uthmeier yaptığı açıklamada “Kripto varlıklar Florida’nın finansal geleceğinin hayati bir parçası. Tüketiciler bu işlemleri gerçekleştirirken tam şeffaflığa sahip olmalı.” dedi. Robinhood’un uzun süredir piyasadaki en ucuz platform olduğu iddiasında bulunduğunu belirten Uthmeier, “Bu iddiaların aldatıcı olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Robinhood’un internet sitesinde, kullanıcıların kripto varlıkları ABD’de en düşük maliyetle alıp satabildikleri belirtiliyor. Şirketin hukuk müşaviri Lucas Moskowitz ise yaptığı açıklamada bu iddiaları reddederek, “Müşterilerimize işlem sürecinde tüm ücretleri ve gelir kalemlerini açıkça gösteriyoruz. Açıklamalarımız sektörün en iyileri arasında.” dedi.
“Payment for order flow” sistemi tartışmaların odağında
Florida başsavcılığı, Robinhood’un gelir modeli olan “payment for order flow” (PFOF) sisteminin, kullanıcıları aslında daha yüksek işlem maliyetlerine maruz bıraktığını savunuyor. Bu sistemde Robinhood, emirleri belirli piyasa yapıcılara veya borsalara yönlendirdiği için bu taraflardan komisyon alıyor. Öte yandan başsavcılığa göre bu piyasa yapıcılar kâr elde edebilmek için kullanıcılara daha az avantajlı fiyatlar sunmak zorunda kalabiliyor.
Robinhood CEO’su Vlad Tenev, Aralık 2023’te CNBC’ye verdiği röportajda bu uygulamayı savunarak, sistemin müşteri çıkarlarını gözetmediği iddialarını reddetmişti. Öte yandan Robinhood, Aralık 2020’de SEC ile yaptığı anlaşmada herhangi bir suç kabulünde bulunmadan, yanlış yönlendirme suçlamalarıyla 65 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. SEC, şirketin kullanıcı işlemlerini piyasadaki diğer komisyonculardan daha iyi fiyatlarla gerçekleştirdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.
Soruşturma haberine rağmen hisseler yükseldi
Şirketin hukuk müşaviri Moskowitz, iddiaları reddederek Robinhood’un şeffaflığını savundu.
“Kullanıcılara işlem sırasında ücretlerin veya spread’lerin ne olduğunu ve Robinhood’un bu işlemlerden ne kadar gelir elde ettiğini açıkça gösteriyoruz. Gururla söylüyoruz ki kullanıcılar kriptoyu ortalama olarak en düşük maliyetle bizim platformda alıp satıyor.”
Robinhood’un celbe yanıt vermesi için Temmuz ayı sonuna kadar süresi bulunuyor. Şirketin hisseleri ise soruşturma haberine rağmen dün %4,4 artışla 98,70 dolardan kapandı. Bu artışta kripto piyasasındaki genel yükselişin de etkili olduğu düşünülüyor.