ABD Merkez Bankası’nın (FED) temmuz ayında faiz indirimi yapma olasılığı, güçlü gelen istihdam verilerinin ardından yüzde 5’in altına geriledi. CME FedWatch Tool’a göre bu oran, kısa süre önce yüzde 25 seviyesindeydi. Değişen beklentiler, kripto varlıklar üzerinde baskı oluşturabilir.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın yayımladığı haziran ayı raporuna göre işsizlik oranı yüzde 4,1’e geriledi. Bu oran, hem mayıstaki yüzde 4,2’lik seviyenin hem de yüzde 4,3’lük piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Aylık bazda 147 bin yeni istihdam sağlanırken, bu rakam son bir yıldaki ortalamaya (146 bin) oldukça yakın.
İstihdam artışı büyük ölçüde eyalet kurumları, sağlık sektörü ve sosyal hizmetlerde gerçekleşti. Üretim sektöründe ise istihdam kayıpları yaşandı. Rapora eleştirel yaklaşan ekonomist Peter Schiff, bu büyümenin verimsiz alanlarda gerçekleştiğini belirterek, artan kamu harcamalarının enflasyonu tetikleyebileceğini savundu.
Tahvil getirileri yükseliyor, FED frene basıyor
Verilerin ardından tahvil piyasası da hızla tepki verdi. 10 yıllık Hazine tahvili faizi yüzde 4,36’ya yükseldi. Bu durum, yatırımcıların ekonomik görünüm konusunda iyimser olduğunu ve daha güvenli varlıklara yöneldiğini gösteriyor.
CME Group’un verilerine göre temmuz ayı faiz indirimi ihtimali yüzde 4,7’ye geriledi. Bu, geçen haftaki yüzde 25’lik seviyeye kıyasla önemli bir düşüş. Kripto eğitimcisi CryptosRus, bu değişimi “Sürpriz istihdam verisi ve tarife kaynaklı enflasyon baskısı, FED’i beklemeye zorladı” sözleriyle yorumladı.
FED, aralık ayından bu yana politika faizini yüzde 4,25 - 4,50 aralığında tutuyor. Bu yaklaşım, Donald Trump dahil olmak üzere bazı siyasi figürlerin eleştirilerine neden olmuştu. Ancak FED Başkanı Jerome Powell, bağımsız duruşunu korumaya devam ediyor.
Kripto için yeni bir risk mi?
Faiz indirimi ihtimalinin zayıflaması, kripto piyasası için kısa vadeli riskler doğurabilir. Yüksek faiz oranları, devlet tahvilleri gibi geleneksel yatırım araçlarını daha cazip hale getirirken, riskli varlıklardan çıkışı hızlandırabilir. Bu da kripto paralara olan talebi azaltabilir.
Buna karşın piyasayı destekleyebilecek bazı temel dinamikler de öne çıkıyor. CryptosRus’a göre küresel para arzı 55,48 trilyon dolara ulaştı ve ABD doları, yılın ilk yarısında 1973’ten bu yana en zayıf performansını gösterdi.
Ayrıca tahmin platformu Kalshi’nin verilerine göre ABD’nin toplam borcu yıl sonuna kadar 40 trilyon dolara ulaşabilir. Bu tablo, Bitcoin gibi arzı sınırlı varlıkların “koruma aracı” olarak öne çıkmasına neden olabilir.