ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) görevden ayrılmaya hazırlanan komisyon üyelerinden Summer Mersinger, kripto sürekli vadeli işlemlerinin ABD’de “çok yakında” işlem görmeye başlayabileceğini söyledi.
22 Mayıs’ta Bloomberg TV’ye konuşan Mersinger, kripto sürekli vadeli kontratların artık piyasaya çıkabilecek noktada olduğunu belirtti:
“Bazı başvurular aldık. Bu ürünlerin çok yakında ABD’de işlem görmeye başlayacağını düşünüyorum.”
Mersinger’a göre bu tür ürünlerin ABD içinde regülasyona tabi şekilde işlem görmesi hem sektör hem de piyasa düzeni açısından olumlu olacak:
“Kripto türev işlemlerinin düzenlenmiş bir şekilde ABD piyasalarında yapılması, bu varlık sınıfının meşruiyetini artırır ve sektöre genel olarak fayda sağlar.”
Sürekli vadeli işlemler, yatırımcılara kripto varlıkların fiyat hareketleri üzerine kaldıraçlı pozisyon alma imkanı sunar. Geleneksel vadeli işlemlerden farklı olarak bu ürünlerin vade sonu yoktur ve teorik olarak süresiz taşınabilirler. Ancak bu ürünler, ABD regülasyonları kapsamında henüz yasal bir zemine sahip değil. Şu anda Binance, OKX ve Bybit gibi yurt dışı borsalarda işlem görüyor. CoinGecko verilerine göre sadece Binance’te günlük vadeli işlem hacmi 95 milyar doları buluyor.
Mersinger, ayrıca Kongre’de görüşülen GENIUS stablecoin yasa tasarısının ileriye taşınmasının da önemli bir sinyal olduğunu vurguladı:
“Bu varlık sınıfı artık kalıcı. ABD’nin bu alanda ekonomik gücünü artırması mümkün.”
Yeni görevi sektöre yön verecek
Mersinger, Mayıs sonunda CFTC’den ayrılacak ve 2 Haziran itibarıyla Blockchain Association CEO’luğu görevini devralacak. Kurumun mevcut CEO’su Kristin Smith’in görevi bırakmasının ardından bu pozisyona geçecek olan Mersinger, 100’den fazla üyesi bulunan bu endüstri temsil grubuyla sektöre farklı bir perspektiften katkı sunmayı amaçlıyor.
Mersinger, ayrılığı öncesi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“CFTC’de kriptoya dair güçlü bir bakış açısına sahip yeni bir başkan geliyor. Sektör adına sesimizi daha da güçlü duyurabileceğimiz bir döneme giriyoruz.”