Güney Kore merkezli kripto para borsası Bithumb, 2026’nın ilk yarısında KOSDAQ borsasında işlem görmeyi hedefleyen halka arz (IPO) sürecini hızlandırırken, yeni bir şirket kurarak yapısal dönüşüm sürecine girdi.
Bithumb, mart ayında eski başkan Lee Jung-hoon’un dolandırıcılık suçlamalarından beraat etmesinin ardından IPO sürecine resmen başlamıştı. Nisan ayında yapılan ilk başvurular yetersiz bulunmuştu ancak düzenleyici kurum olan Mali Hizmetler Komisyonu (FSC), haziran sonunda yapılan üçüncü başvuruyu onayladı.
Bu kapsamda mevcut borsa operasyonları “Bithumb” adıyla devam edeceği duyurulurken yeni kurulan “Bithumb A” adlı iştirak ise holding işlevi görecek ve yeni yatırımları yönetecek. Şirket, halka arz sürecinde aracı kurum olarak ise Samsung Securities ile anlaştı.
Yatırımcı güveni tartışma konusu
Ancak Güney Kore sermaye piyasası çevrelerinde, Bithumb’ın mülkiyet yapısına ilişkin belirsizlikler dikkat çekiyor. Bithumb Holdings’in yanı sıra DAA, Vidente ve BTHMB gibi firmalar da şirkette önemli paylara sahip. Kalan %25,1’lik kısmın dağılımı ise kamuya açık değil.
Bir yerel finans uzmanı, “karmaşık ve şeffaf olmayan bir yönetişim yapısının yatırımcılar için endişe verici olduğunu” belirtti. Uzmanlar, dış yatırımcı çekebilmek için Bithumb’ın daha yüksek düzeyde şeffaflık ve sosyal sorumluluk sergilemesi gerektiği görüşünde.
Stablecoin birliği genişliyor: Busan Bank da dahil oldu
Öte yandan kripto varlık düzenlemelerinin hız kazandığı Güney Kore’de, yerel bankaların stablecoin odaklı araştırmalara yönelmesi dikkat çekiyor. Busan Bank, 2 Temmuz’da Open Blockchain/DID Association (OBDIA) bünyesindeki Stablecoin Birimi’ne katıldığını duyurdu.
OBDIA, 2018’de kurulan bir blok zincir odaklı STK olup, Nisan 2025’te stablecoin grubunu oluşturdu. Bugüne dek Kookmin, Shinhan, Woori, Nonghyup, IBK ve K Bank gibi büyük oyuncular bu yapıya katıldı. Toss Bank’ın da üyelik sürecinde olduğu belirtiliyor.
Busan Bank, blok zincir tabanlı yerel dijital para birimi Dongbaekjeon projesinden edindiği tecrübeyi yeni stablecoin modeline taşımayı planlıyor. Banka sözcüsü, “Yasal çerçeve henüz netleşmemişken farklı senaryolara esnek yanıt verebilecek yetkinlikler geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Güney Kore’de 2019’dan beri yürürlükte olan token ihracı yasağını kısmen kaldıracak yeni bir yasa taslağı da hükümet gündeminde yer alıyor.