Araştırma ve aracı kurum Bernstein’in analistlerine göre regülasyonlardaki olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel ölçekte bir “hisse senedi tokenizasyonu dalgası” başlamak üzere. Geçtiğimiz hafta Robinhood’un OpenAI’ın hisselerini tokenlaştırmasıyla başlayan tartışmalara rağmen bu eğilimin hız kesmeden devam edeceği öngörülüyor.
Robinhood CEO’su Vlad Tenev, 30 Haziran’da Cannes’da düzenlenen dikkat çekici bir etkinlikte Avrupa Birliği’ndeki müşterilere yönelik yeni “tokenlaştırılmış hisse senetleri” ürününü tanıttı. Bu ürün kapsamında, kullanıcılar ABD borsasında işlem gören 200’den fazla halka açık şirketin hisselerini ve ayrıca OpenAI ile SpaceX gibi özel şirketlerin tokenlaştırılmış versiyonlarını Arbitrum ağında satın alabilecek. Bu lansman, Robinhood’un sürekli vadeli işlemler, staking hizmetleri ve Ethereum tabanlı kendi Layer 2 ağı gibi yeni kripto ürünleriyle birlikte geldi.
OpenAI'den tepki: “Onay vermedik”
Vlad Tenev, OpenAI ve SpaceX tokenlarını "çok daha büyük bir şeyin tohumu" olarak tanımlarken, tokenizasyon sayesinde özel şirketlerin daha erişilebilir hale geleceğini savundu. Öte yandan OpenAI bu duruma hızla tepki verdi. Şirket, OpenAI hisselerini temsil eden herhangi bir tokena onay vermediğini ve yatırımcıların yalnızca resmi belgeleri dikkate alması gerektiğini duyurdu.
Bernstein analistleri tarafından yatırımcılara gönderilen bilgi notunda, “OpenAI tokenı, şirket onayı ve hisse hakları olmadan gerçek bir hisse senedi sayılmaz.” ifadeleri yer aldı. Robinhood ise ürünün yapısını şeffaf şekilde açıkladı. OpenAI tokenları, şirket hisselerini elinde bulunduran özel amaçlı bir Robinhood şirketi (SPV) tarafından destekleniyor ve yalnızca bu yapı üzerinden dolaylı biçimde oluşturulmuş türev ürünler niteliğinde. Ayrıca bu hisseler özel, borsada işlem görmeyen ve sadece Robinhood izin verdiği sürece alınıp satılabilir ya da transfer edilebilir varlıklardır.
Tokenizasyon trendi ve regülasyon rüzgârı
Bernstein’e göre Robinhood’un lansmanındaki asıl hedef geniş pazarlama etkisi yaratmaktı. Analistler, bu adımın özel likiditesi az olan şirketlerin tokenize edilmesine yönelik daha büyük bir ilgi doğuracağını ve Robinhood’un ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı bir tokenize piyasa kurma hedefinde olduğunu vurguluyor.
Tokenize hisse ürünlerinde Robinhood’a ek olarak Bybit, Kraken ve Gate gibi borsalar da devrede. Bu platformlar, ABD dışındaki yatırımcılara odaklanarak tokenize hisse hizmetleri sunmaya başladı.
SEC’in tokenize edilmiş varlıklara daha destekleyici yaklaşımı, Bernstein analistlerine göre bu alanın önünü açacak. Eğer ABD Kongresi’nden geçmesi beklenen GENIUS Act adlı stablecoin yasası yürürlüğe girerse, sıradaki odak CLARITY Act olacak. Bu yasa tasarısı, tokenların menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğunu netleştirerek Robinhood ve Coinbase gibi platformların hem SEC hem de CFTC denetimi altında çok daha geniş ürünleri işlemeye başlamasını sağlayabilir.
Robinhood’un SEC’e çağrısı
Robinhood, yılın başlarında SEC’e gönderdiği resmi mektupta tokenize edilmiş varlıkların takas süreçlerini hızlandırdığını, maliyetleri düşürdüğünü ve şeffaflığı artırdığını savunarak, bu alandaki regülasyonların netleştirilmesini talep etmişti. Mektupta, broker-dealer’ların hem geleneksel hem de tokenize varlıkları saklayabilmesi gerektiği belirtilirken, dijital varlıkların “izinli varlık” olarak tanınması, %100 kesinti (haircut) kuralının kaldırılması ve madencilik gibi blok zincir yerel faaliyetlerin geleneksel transfer kuralları dışında tutulması istenmişti.