Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), Malta’nın kripto lisans süreçlerine dair ilk kapsamlı değerlendirmesini yayınladı. Rapora göre, Malta Finansal Hizmetler Otoritesi (MFSA), Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemesi olan MiCA (Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği) kapsamında bir kripto hizmet sağlayıcısına (CASP) lisans verirken kısmen beklentileri karşıladı.
ESMA’nın Perşembe günü yayımladığı denetim raporu, MFSA’nın denetim yapısı ve personel düzeyinde yeterli olduğunu kabul etse de adı açıklanmayan bir kripto şirketinin lisanslama sürecinde önemli eksiklikler tespit edildiğini ortaya koydu. Bu kapsamda, MFSA’ya lisanslama sürecinde çözülmemiş veya yeterince dikkate alınmamış konuların yeniden değerlendirilmesi tavsiye edildi.
MiCA’da uyum zorunluluğu ve ortak denetim
MiCA çerçevesi 29 Haziran 2024’te yürürlüğe girmişti. ESMA, bu yeni düzenlemenin tüm AB üye ülkelerinde eşgüdüm içinde uygulanmasının temel hedef olduğunu vurguladı. Bu nedenle, Malta örneği özelinde yapılan değerlendirme aslında tüm ulusal düzenleyici otoritelerin (NCA) süreçlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.
Raporda, MFSA’nın üç temel alanda değerlendirildiği belirtildi: denetim yapısı ve kaynaklar, lisanslama süreci ve lisans sonrası gözetim. MFSA bu başlıklardan ikisinde büyük ölçüde başarılı bulundu ancak bir CASP’ın lisanslama sürecinde “beklentilerin yalnızca kısmen karşılandığı” ifade edildi. ESMA, MFSA’nın başvuru hacmini yakından izlemesi ve denetim yöntemlerini zamanında güncellemesi gerektiğini vurguladı.
Lisanslar risk altında mı?
Söz konusu eksiklerin hangi şirkete ait olduğu açıklanmadı. Bu nedenle ESMA’nın önerilerinin mevcut lisansları nasıl etkileyebileceği net değil. Ancak sektör temsilcileri endişeye gerek olmadığını belirtiyor.
XReg Consulting ortağı Nathan Catania, raporda net olarak belirtilmediği sürece mevcut lisansların iptali ya da yeniden değerlendirilmesinin beklenmediğini söyledi. MiCA Crypto Alliance Genel Sekreteri Juan Ignacio Ibañez de ESMA’nın hukuki yetkisinin sınırlı olduğunu ve lisansların büyük risk altında olmadığını ifade etti.
Ibañez’e göre sorun, ESMA ve MFSA arasında değerlendirme düzeyi farkından kaynaklanıyor. MFSA bazı eksikleri zamanla izleyerek yönetilebileceğini düşünürken ESMA lisans onayı öncesinde tüm konuların netleştirilmesini savunuyor.
Malta’daki MiCA lisanslı şirketler
Malta’da şu anda dört şirket MFSA’dan MiCA lisansı almış durumda: Bitpanda (BP23), Crypto.com (Foris Dax), OKX (Okcoin Europe), ZBX (Zillion Bits).
Bu şirketlerden OKX, Ocak 2025’te MiCA lisansını aldıktan kısa süre sonra, 2023’teki ihlallere dayalı olarak 1,2 milyon dolarlık para cezasına çarptırılmıştı.
Henüz ESMA veya MFSA’dan değerlendirme sonrası yeni bir açıklama gelmedi.