Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA), kripto para borsası Bybit’e yönelik 1,4 milyar dolarlık siber saldırıyla ilişkili olduğu tespit edilen kripto platformu eXch üzerinden 38 milyon dolar değerinde dijital varlığa el koydu. 9 Mayıs’ta BKA ve Frankfurt Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu operasyon Almanya tarihindeki üçüncü en büyük kripto el koyma işlemi oldu.
Operasyonda Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ve Dash (DASH) başta olmak üzere birçok kripto varlık ele geçirildi. Ayrıca eXch platformunun Almanya’daki sunucu altyapısı ve 8 terabayttan fazla veri de güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alındı. Platform tamamen kapatıldı.
eXch, kara para aklamaya açık “kripto takas” hizmeti sundu
BKA, eXch’i bir “swapping” yani kripto varlıklar arasında doğrudan takas yapılmasına olanak sağlayan hizmet olarak tanımladı. Platformun 2014 yılından bu yana faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 1,9 milyar dolarlık transfer gerçekleştirdiği belirtildi. Bu transferlerin bir kısmının “suç gelirlerinden” oluştuğu tespit edildi.
Yetkililere göre 21 Şubat 2025’te Bybit’e yapılan siber saldırıyla çalınan 1,5 milyar dolarlık kripto varlığın bir bölümü, eXch üzerinden aklandı.
Zincir üstü araştırmalarıyla tanınan analist ZachXBT, eXch’in yalnızca Bybit değil Multisig, FixedFloat ve 243 milyon dolarlık Genesis alacaklılarının varlık kaybına yol açan olaylarda da kullanıldığını belirtti. Ayrıca yıllardır phishing ve drainer gibi kötü niyetli cüzdan tehditlerine karşı herhangi bir engelleme yapılmadığı da aktarıldı.
ZachXBT, 22 Şubat’ta Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Lazarus Group’un Bybit hack’i sonrası 5.000 ETH’yi yeni bir adrese taşıdığını ve eXch ile Chainflip üzerinden bu fonları Bitcoin’e dönüştürerek aklamaya başladığını yazmıştı.
Platform kapandı ama sorumluluk inkar edildi
eXch, Nisan ortasında Bitcoin Talk forumu üzerinden yaptığı açıklamada 1 Mayıs itibarıyla faaliyetlerini durduracağını duyurdu. Kendilerine yöneltilen suçlamaları “yanlış anlaşılma” olarak nitelendiren eXch yetkilileri, “sinyal istihbaratına (SIGINT) maruz kalan bir ortamda operasyon sürdürmenin anlamı kalmadı” ifadelerini kullandı.
Frankfurt Başsavcılığı’ndan Başsavcı Yardımcısı Benjamin Krause, operasyon sonrası yaptığı açıklamada kripto takas hizmetlerinin yer altı ekonomisinin temel araçlarından biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Kripto takası, hack ve çalıntı kart verileriyle bağlantılı suç gelirlerinin izini silerek kullanılabilir hale getirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Bu tür anonim ve hızlı para aklama yöntemlerine karşı kararlı bir şekilde mücadele etmek zorundayız.”