ABD’de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi liderleri, dijital varlık düzenlemelerine yönelik üç önemli yasa tasarısını temmuz ayı ortasında görüşmeye hazırlanıyor. “Kripto Haftası” olarak adlandırılan bu dönemde, stablecoinler, kripto piyasası yapısı ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerine hazırlanan düzenlemelerin yasama süreci hız kazanacak.
Trump’ın gündemindeki üç kritik tasarı
14-18 Temmuz haftasında gündeme alınması beklenen tasarılar arasında CLARITY Act (Piyasa Yapısı Düzenlemesi), Anti-CBDC Surveillance State Act (CBDC karşıtı yasa) ve geçtiğimiz ay Senato’dan iki partili destekle geçen GENIUS Act (Stablecoin düzenlemesi) yer alıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, bu sürecin “Başkan Trump’ın dijital varlıklar gündemini hayata geçirme yolunda önemli bir adım” olduğunu belirtti.
Trump, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, özellikle stablecoin düzenlemesi içeren GENIUS Act’in, Kongre’nin ağustos tatiline girmeden önce yasalaşmasını istediğini dile getirmişti.
GENIUS vs. STABLE: Hangi yasa öne çıkıyor?
Meclis’in, daha önce kendi komitesinde kabul edilen STABLE Act yerine Senato’dan geçen GENIUS Act’e öncelik verdiği görülüyor. Ancak hukukçulara göre, Meclis tasarıda bazı değişiklikler yaparsa bu haliyle Senato’ya geri gönderilecek veya iki kanat arasında uzlaşma komitesi kurulması gerekecek.
İki tasarı arasındaki en temel fark denetim yaklaşımında yatıyor. STABLE Act, stablecoin ihraççılarının federal düzeyde sıkı şekilde denetlenmesini öngörürken, GENIUS Act bu yetkinin eyaletlere bırakılmasını savunuyor.
CLARITY Act: Kripto piyasası için çerçeve geliyor
Görüşülmesi planlanan ikinci tasarı olan CLARITY Act, SEC ile CFTC arasında kripto varlıklara yönelik yetki paylaşımını netleştiriyor. Tasarı, birçok kripto borsasının CFTC’ye kayıt yaptırmasını zorunlu kılarken, müşteri varlıklarının ayrıştırılması, şeffaflık ve kayıt tutma gibi kuralları da içeriyor.
Tasarı, 10 Haziran’da iki önemli komiteden geçirilerek Temsilciler Meclisi genel kurul gündemine alınmaya hak kazandı. Ancak yasalaşması için Senato’dan da onay alması gerekiyor.
CBDC yasağı yeniden gündemde
Meclis gündemindeki üçüncü tasarı ise Anti-CBDC Surveillance State Act. Bu tasarı, ABD Merkez Bankası’nın herhangi bir dijital para geliştirmesini, test etmesini veya doğrudan bireylere finansal hizmet sunmasını yasaklamayı hedefliyor. İlk olarak 2024 yılında kabul edilen ancak süresi dolan yasa, bu dönem yeniden sunuldu ve Nisan ayında Temsilciler Meclisi Finans Komitesi’nden geçti.
Tasarıya paralel bir metin Senato Bankacılık Komitesi’nde bekliyor. Meclis ve Senato'nun eş zamanlı hareket etmesi, yasal sürecin hızlandırılmasını amaçlıyor.