İngiltere’nin Mali Suçlarla Mücadele Ofisi (SFO), iflas eden Arena TV’nin CEO’su Richard Yeowart ile bağlantılı olduğu tespit edilen kripto varlıklara el koydu. SFO, Yeowart ile ilişkili 10.865,76 sterlin (yaklaşık 14.660 dolar) değerinde Bitcoin ve 289,30 sterlinlik USDC’yi dondurdu.
Bu adım, geçen yıl yürürlüğe giren “Kripto Cüzdan Dondurma Emri” yetkisinin ilk kez kullanılması anlamına geliyor. Açıklamada, SFO’nun mal varlıklarını geri alma uzmanları tarafından bu kripto paraların suç gelirleriyle bağlantılı olarak belirlendiği ifade edildi.
Londra’daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın ardından varlıkların dokuz aya kadar dondurulmasına karar verildi. Bu süre zarfında ilgili tarafların itirazda bulunabileceği belirtildi.
Soruşturma kapsamında bugüne kadar üç kişinin gözaltına alındığı, üç ayrı adreste arama yapıldığı ve bir baskın düzenlendiği bildirildi.
Gherson Solicitors’ın beyaz yaka suçları birimi başkanı ve ortağı Thomas Cattee, “SFO’nun suç gelirlerini yeni yollarla saklayan kişilere karşı bu yeni yetkileri kullanmaya başlaması oldukça sevindirici. Her ne kadar bu yetkiler her davaya uygun olmasa da dolandırıcıların kripto varlıklar gibi yenilikçi yöntemlere yöneldiği açık. SFO’nun bu gelişmelere ayak uydurabilmesi cesaret verici” dedi.
SFO Operasyon Direktörü Emma Luxton ise yaptığı açıklamada, “Suçluların gelirlerinden faydalanmasını önlemek için elimizdeki tüm araçları kullanmaya kararlıyız. İlk Kripto Cüzdan Dondurma Emri’miz, kripto varlıklarla ilgili yeteneklerimizi geliştirmede önemli bir adım. Artık kripto paralarla gizlenen suç gelirlerine karşı da harekete geçebileceğimizi gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
Gherson Solicitors, daha önce SFO ve İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi’ne (HMRC) Bilgi Edinme Yasası kapsamında başvuruda bulunmuş, kripto cüzdanlara yönelik dondurma ve el koyma emirlerinin kullanım durumunu sorgulamıştı. Bu başvuruya göre SFO bu yetkileri şimdiye dek hiç kullanmamıştı. HMRC ise 2024–2026 mali yıllarında beşten az sayıda emir başvurusunda bulunduğunu belirtmiş ancak bireylerin kimliğini korumak amacıyla tam sayı paylaşmamıştı.