Kripto paralara karşı en katı tutuma sahip ülkelerden biri olan Çin’de, Şanghay merkezli yetkililer ve devlet kurumlarının stablecoinlere yönelik daha yumuşak bir yaklaşım sergilemeye başladığı gözlemleniyor. Reuters’ın aktardığına göre Çin’in önemli devlet kurumlarından biri olan Şanghay Devlet Varlıklarını Denetleme ve İdare Komisyonu (SASAC), dijital para birimleri ve stablecoinlere karşı stratejik yaklaşımı ele almak üzere bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantının ardından SASAC Direktörü He Qing, kurumun resmi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yeni teknolojilere karşı daha hassas olunması ve dijital para birimleri konusundaki araştırmaların artırılması gerektiğini vurguladı. Bu adımın, Çin'deki birçok uzman ve büyük şirketin yuan destekli bir stablecoin geliştirilmesi yönündeki çağrılarına yanıt olarak atıldığı bildiriliyor.
Çin Merkez Bankası da konuya dahil oluyor
Çin Merkez Bankası (PBOC), özellikle ABD’nin doların küresel gücünü artırmak amacıyla USDC gibi stablecoin projelerine destek vermesiyle birlikte bu varlıkların yükselen etkisini göz ardı etmiyor. PBOC Başkanı Pan Gongsheng’in Haziran ayında yaptığı açıklamalarda, stablecoinlerin küresel ödeme sistemlerinde yaratabileceği dönüşümsel etkileri kabul ettiği ve bu teknolojilere yönelik düzenleyici çerçevelerin oluşturulması çağrısını yoğunlaştırdığı bildirildi.
23 Haziran’da Çin devlet medyasından Securities Times, Pekin yönetimini stablecoin geliştirme çalışmalarını “geciktirmeden başlatma” yönünde uyardı. Haberde, stablecoinlerin küresel finansal sistemde artan rolü nedeniyle Çin’in bu alandaki rekabeti kaçırmaması gerektiği belirtildi.
Hong Kong üzerinden stablecoin testi gündemde
PBOC danışmanı Huang Yiping ise Çin anakarasındaki sıkı sermaye kontrollerinin böyle bir girişimi zorlaştırdığını belirterek, yuan destekli stablecoinlerin test sürecinin Hong Kong’da başlatılabileceğini önerdi. Huang, “Hong Kong, offshore yuan piyasasına sahip ve bu piyasa geliştikçe, gelecekte Hong Kong’da offshore yuan’a endeksli bir stablecoin oluşturmak mümkün olabilir.” dedi.
Bu öneri, Çin’in hem sermaye akışlarını kontrol altında tutma çabasıyla hem de teknolojik dönüşüm yarışını kaçırmama hedefiyle şekilleniyor. Çin’in finansal merkezlerinden biri olan Hong Kong’un, bu tür deneysel projeler için daha esnek bir yapıya sahip olması, bu geçiş stratejisinin merkezine yerleşebilir.
Kriptoya karşı sert tavırda dönüş başlıyor mu?
Çin, 2021 yılında aldığı kararla kripto para işlemlerini ve madenciliğini tamamen yasaklamıştı. Öte yandan stablecoin gibi devlet kontrolüne daha uygun yapılar, hükümetin gözünde daha kabul edilebilir bir kategori olarak değerlendirilmeye başlanıyor. Şanghay’dan gelen bu sinyaller, Çin’in dijital para alanında Batı ile rekabet etme isteğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.