Avrupa Birliği'nin kripto varlık düzenlemesi MiCA kapsamında denetime giren Malta, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) tarafından yapılan eş düzeyli incelemeden (peer review) geçti. Malta Finansal Hizmetler Otoritesi (MFSA), yapılan incelemelere rağmen ülkede verilmiş hiçbir MiCA lisansının iptal ya da yeniden değerlendirme riski taşımadığını duyurdu. MFSA sözcüsü, ESMA tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen eksikliklerin giderilmeye başlandığını ve Malta’nın AB makamlarıyla yakın iş birliğini sürdüreceğini vurguladı.
Avrupa'nın kripto düzenleme öncülerinden biri
MFSA yetkilileri, ESMA’nın yayımladığı raporun Malta’nın süpervizyon kapasitesini “etkili” olarak tanımlamasının şaşırtıcı olmadığını belirtti. 2018 yılında yürürlüğe soktuğu üç ayrı yasa ile Avrupa’da kripto düzenlemesine öncülük eden Malta, o dönemde hem finansal hem de teknolojik bileşenleri kapsayan bütünsel bir yaklaşım benimsemişti. MFSA, Malta’nın merkeziyetsiz defter teknolojileri (DLT) ve kripto varlıkları hem teknolojik hem de finansal hizmetler açısından düzenleyen ilk ülke olduğunun altını çizdi.
XReg Consulting ortağı Nathan Catania da yaptığı açıklamada, Malta’nın MiCA’dan çok önce kripto varlık hizmet sağlayıcılarını (CASP) düzenlemeye başladığını hatırlatarak, yapılan değerlendirmenin ülkeye olan güveni artıracağı görüşünü paylaştı.
Uyum süreci Eylül 2025’e kadar tamamlanacak
ESMA tarafından yapılan eş düzeyli değerlendirme, yalnızca Malta’ya değil tüm Avrupa’daki ulusal düzenleyici kurumlara (NCA) yönelik öneriler içeriyor. Özellikle çoklu hizmet sunan CASP'lerde çıkar çatışmalarının denetlenmesi, büyüme planlarının zamanında değerlendirilmesi ve merkeziyetsiz finans (DeFi) gibi regülasyon dışı hizmetlere karşı risk analizlerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
MFSA CEO’su Kenneth Farrugia, bu değerlendirmelerin Malta’nın sınır ötesi süpervizyon yapısına olan güveni artıracağına inandığını ifade etti. MFSA, ESMA'nın önerilerini Eylül 2025'e kadar tamamen uygulamayı hedeflediğini duyurdu.
Malta’nın kripto sicili
Her ne kadar son değerlendirme Malta için olumlu bulgular sunsa da ülkenin kripto varlık denetimi geçmişte zaman zaman eleştiri konusu oldu. “Blockchain Adası” vizyonuyla yola çıkan Malta, 2018’de kripto platformlarının lisans almasını zorunlu kıldı. Buna rağmen 2020’ye gelindiğinde lisans başvurusu yapanların %70’i reddedildi. Bu durum, Malta’nın regülasyonlarının fazla katı olduğu eleştirilerini beraberinde getirdi.
2021 yılında Malta Ticaret Odası bünyesindeki bir birim, ülkenin kripto şirketlerine yeterli denetimi sağlamadığı yönündeki suçlamaları reddetti. 2022’de ise iflas eden FTX borsasının Malta'da kayıtlı iki şirketi olduğu ortaya çıktı. MFSA, bu şirketlerin lisanslı hizmet sağlayıcılar olmadığını açıklayarak olası sorumluluğu reddetti.
Bazı raporlar, Malta’nın kripto şirketlerini çekmek için “fazla serbest” bir yaklaşım izlediğini öne sürdü. 2023 yılı itibariyle Malta’da kayıtlı kripto şirketlerinin %85’i iki yıllık geçiş sürecinin ardından ülkeyi terk etti.