Asya borsaları, ABD'nin yeni gümrük tarifeleri öncesinde karışık bir seyir izledi. Tokyo ve Seul yönetimleri, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi planlanan tarifelerden etkilenmemek için Washington’la yeni ticaret anlaşmaları yapmaya çalışırken, piyasalarda temkinli bir hava hakim.
Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,2 yükselerek 39.764,02 puana çıkarken, Güney Kore Kospi endeksi %0,5 artışla 3.132,02 puana ulaştı. Her iki ülkenin de özellikle otomobil ve çelik ihracatı için muafiyet talep ettiği bildiriliyor. Ancak SPI Asset Management’tan Stephen Innes’e göre, ABD'nin bu alanlarda esneklik göstermesi düşük ihtimal.
Çin ve diğer Asya piyasalarında dalgalı seyir
Çin borsalarında ise yönler ayrıştı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,7 düşerken, Şanghay Bileşik Endeksi %0,3 artış kaydetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0,4 gerilerken, Hindistan Sensex endeksi %0,2 düşerek 83.570,86 puana indi.
Bu belirsizlik ortamında petrol fiyatları gerilerken ABD doları, Japon yeni ve euro karşısında değer kazandı.
Mizuho Bank, yaptığı değerlendirmede, ABD’nin uygulamaya koyduğu “sektörel tarifelerin” daha büyük sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Banka, bu hamlelerin Çin’i tedarik zincirlerinden ve ticaret ortaklarından izole etmeyi amaçladığını ve Pekin’in buna mutlaka karşılık vereceğini öngördü. “Asıl tehlike, Çin’in karşılık vermesini ‘eğer’ değil, ‘ne zaman’ sorusuyla değerlendirmemek olur.” ifadeleri kullanıldı.
Wall Street de karışık seyretti
ABD tarafında da piyasalar Trump yönetiminin 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni ithalat tarifeleri nedeniyle dalgalandı. Salı günü S&P 500 %0,1 gerilerken, Dow Jones %0,4 düşüş yaşadı. Nasdaq ise hafif artışla kapanarak rekor seviyesine yakın kalmayı sürdürdü.
Yeni tarife kararları, sadece ABD ve Asya değil küresel tedarik zincirleri açısından da büyük bir belirsizlik kaynağı olmaya devam ediyor.