Eminim ki birçoğumuz kripto para piyasası ile 2021 yılında tanıştık. Pandemi süreci ile başlayan para bolluğu ile karantina sürecinde geleneksel para piyasalarında ciddi yükselişler yaşandı ve bu yükseliş sadece bu alanda kalmadı, kripto piyasasının da canlanmasını sağladı. Dünya genelinde yaşanan ve daha önce hiç şahit olmadığımız bir süreçte NFT’ler ile birlikte Web3 sektöründe deyim yerindeyse elimizi attığımız her proje kazandırdı. Peki Bitcoin ATH tazelerken, ETF fonlarına rekor düzeyde alım gelirken ve regülasyon süreci geride kalmışken beklenilen boğa piyasası neden yaşanmıyor?
Blok zincir veri analiz platformu DefiLlama verilerine göre DeFi alanında toplam kilitli varlık değeri 2021 yılında yükselişe geçti ve 2022’de 180 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Bu süreçten sonra ise Luna ve FTX iflasları ile birlikte 2023’ün son çeyreğine kadar düşüş yaşandı. Ardından gelen Bitcoin ETF kararı ile birlikte piyasa biraz nefes aldı ve günümüze kadar ciddi bir yükseliş yaşandı, fakat yine bir şeyler eksik kalmaya devam ediyor.
Şubat 2024’te Bitcoin ETF onaylarının gelmesiyle birlikte kripto yatırımcılarının takip etmeye başladığı bir veri daha ortaya çıktı; ETF fonlarına para akış verisi. Bu veri özellikle geleneksel finans kuruluşlarının ve müşterilerinin Bitcoin’e olan ilgisini ön plana çıkarıyor. DeFiLlama’dan aldığım grafiğe göre bu ilgi gün geçtikçe artıyor. Yine parçalar eksik kaldı, değil mi? Bu kadar örnekten sonra gelin nedenlerine birlikte bakalım.
Öncelikle 2021’de yaşanan süreç küresel bir krize yol açtı. Hatırlarsanız, brent petrol fiyatı tarihte ilk kez eksi seviyeleri görmüştü. Bu dönemde gelişmiş ülkeler vatandaşları ve gelişmekte olan ülkeler için ciddi harcamalar yaptı ve evlerinde oturan insanlar finans alanına yöneldi. Tüm emtia ve hisse fiyatlarının en az %50 düştüğü bu süreçte bu durumun yaşanması gayet doğaldı. Özellikle ABD’de Robinhood gibi mobil uygulamalar ile yatırım sürecinin “oyunlaşması” ise bir başka faktör olarak dikkat çekiyor. Kripto piyasasında ise yaşanan yükselişler NFT ve memecoin alanına yönelikti ve yatırımcıların iki seçeneği vardı; Ethereum ve Solana. Günümüzde ise sayısız seçeneğimiz var ve para akışı 2021’de olduğu gibi sadece iki yönlü değil, maalesef çok yönlü.
Kripto piyasasında asıl sorunumuz ise yatırımcı sayısının azalması. 2021 sonrasında Web3 alanı yine çok kazançlıyken yaşanan Luna ve FTX krizleri ile insanların bu alana yönelik korku ve endişeleri hızla arttı ve bu durum piyasa ortamında risk iştahının azalmasına neden oldu. Biraz daha teknik bakarsak 2021 yılında bir NFT sanatçısının koleksiyon çıkarması için belli bir yazılım deneyimi olması gerekiyordu, günümüzde böyle bir sorun kalmadı. Aynı zamanda memecoin çıkarmak isteyen bir ekipte mutlaka bir developer olması gerekiyordu ancak şimdi tek başıma bu yazıyı yazmak yerine 10 farklı memecoin çıkarabilirim. Bu durum da insanların artık NFT ve memecoin seçimlerinde kararsız kalmasına neden oluyor ve yatırım yapılan varlığın değerini düşürüyor.
Peki, boğa piyasası için neler beklenebilir? Öncelikle piyasada para bolluğu tekrar gündeme gelmeli, bunun için FED’in faiz indirimine başlaması gerekiyor. Emtia fiyatlarında düşüş yaşanmalı, geleneksel para piyasasında rekor üstüne rekor kırılmalı ve “geride kalmış” kripto piyasası yatırımcıların dikkatini çekmeli. Üzülerek şunu söyleyebilirim ki 2021 yılında yaşadığımız boğa piyasası maalesef kolay kolay gelmez. Bu süreçte olabildiğince ücretsiz airdrop işlemleri yapmanızı, yatırımlarınızı kısa vadede planlamanızı ve vadeli işlem piyasasından uzak durmanızı tavsiye ederim.