Avrupa Merkez Bankası (ECB), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesi kapsamında COTI’yi öncü ortak olarak seçti. Seçilen iş ortakları, dijital euronun piyasaya sürülmesinden önce koşullu ödeme sistemlerinin teknik altyapısını ortaya koymakla görevlendirildi.
Ethereum tabanlı bir gizlilik katmanı olarak bilinen COTI, “garbled circuits” adlı kriptografik protokolüyle öne çıkıyor. COTI, KPMG, Accenture ve TATA gibi önde gelen şirketlerle birlikte, Euro Bölgesi’nin dijital para birimi teknolojisinin geliştirilmesine katkı sağlayacak isimler arasında yer alıyor.
ECB’nin dijital euro projesi kapsamında, aralarında perakendeciler, fintech şirketleri, bankalar ve ödeme hizmeti sağlayıcılarının bulunduğu yaklaşık 70 piyasa katılımcısı ile birlikte çalışılacak. Dijital euronun 2026’nın başlarında kullanıma sunulması planlanırken, seçilen öncü ortakların bu süreçte koşullu ödeme sistemlerinin teknik olarak nasıl hayata geçirilebileceğini göstermesi bekleniyor.
COTI’nin ECB tarafından seçilmesine ilişkin açıklama yapan şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Shahaf Bar-Geffen, şu ifadeleri kullandı: “ECB gibi önemli bir kurumla böylesine kritik bir projede çalışmaya davet edilmek büyük bir onur. Bu, COTI ekibinin uzmanlığına ve özverili çalışmalarına verilmiş güçlü bir takdir göstergesidir. Web3’ün geleceğinde mahremiyet kritik bir rol oynuyor. Bu yalnızca kullanıcı güvenliği için değil, aynı zamanda kurumların yasal uyumu açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle gizliliğin, CBDC sistemlerinin temel bir unsuru olarak inşa edilmesi şart.”
Avrupa dijital euro girişimi, COTI’nin yer aldığı ikinci CBDC projesi oldu. Daha önce İsrail Merkez Bankası’nın Dijital Şekel çalışmasında görev alan COTI, bu projede “garbled circuits” teknolojisiyle desteklenen, merkeziyetsiz bir pazar yeri üzerinden sınır ötesi ve çoklu para birimli işlemleri mümkün kılan güvene dayalı olmayan bir modelin kavramsal tasarımını gerçekleştirmişti.
ECB’nin öncü ortak programı kapsamında COTI, simüle edilmiş dijital euro arayüzlerini kendi platformlarıyla entegre etmenin yollarını araştıracak. ECB, katılımcılara uygulama programlama arayüzü (API) gibi teknik dokümantasyon ve destek sağlayarak, her bir ortağın kendi seçtiği kullanım senaryoları üzerinde bağımsız çalışabilmesine olanak tanıyacak.